Event Manager

Aan elk goed feest of evenement gaat een nauwkeurige voorbereiding vooraf. Het opstellen van technische tekeningen van een locatie, het opvragen van offertes en inkopen van diverse leveranciers, het opstellen van draaiboeken en productiebesprekingen zijn taken waarin ik graag ondersteun en adviseer om alles gereed te hebben als de opbouw start van uw evenement!

Event Manager

In de afgelopen jaren heb ik vele evenementen mogen begeleiden van A tot Z. Hiermee heb ik samengewerkt met vele diverse leveranciers om een concept uit te werken tot een concreet evenement, product presentatie en of show op maat. Taken die ik onder andere voor u kan uitvoeren zijn:

- Vectorworks tekeningen opstellen van het evenement op schaal

- Offertes uitvragen bij leveranciers

- Offertes begrijpen en kritisch bekijken op materialen, leveringen en financiën

- Onderhandelen met leveranciers conform marktprijzen

- Het opstellen van draaiboeken

- Het leiden van een productie bespreking met klant en leveranciers

 

Ben u op zoek naar een event manager die kan meedenken in het gehele traject voor het aankomende evenement? Neem dan contact op!

Top 7 kwaliteiten van een goede evenementen manager

 

Wat is er voor nodig om een goede evenementen manager te zijn? Je zou denken dat tegenwoordig, met de overvloed van software om u te helpen met het plannen, beheren, de marketing en het opstellen van begrotingen het allemaal makkelijker gemaakt is. Toch is dit helaas niet het geval! Het maakt niet uit hoe geavanceerd de nieuwe technologieën zijn, een computer kan nooit een event manager overnemen en het verschil maken. De persoonlijke kwaliteiten van een event manager dragen bij tot een succesvol evenement! Mijn 7 kwaliteiten als event manager:

Passie

Liefde voor het vak en gedreven door passie staan zeker bij mij op nummer 1. Het organiseren en uitvoeren van een evenement is een veeleisende, vermoeiende en vaak een stressvolle opdracht. Je krijgt immers maar één kans! Je moet er wel van houden om er goed in te zijn, anders is het onmogelijk om de lange werkdagen van hard werken te dragen. Maar niets is meer de moeite waard voor een event manager om het evenement te zien slagen aan het einde van een intensieve periode.

 
Creativiteit

Out-of-the-box denken is een must-have kwaliteit voor een evenementen manager. Elk nieuw evenement is uniek en vergt een creatieve aanpak, speciale aandacht en een persoonlijke benadering. Dat vraagt om een innovatieve kijk op elk aspect en detail van uw event. Ik zal nooit een creatief ontwerp of opmaak gebruiken uit het verleden, of simpelweg kopiëren van mijn collega's uit de branche. De uitdaging vinden om anders en creatief te zijn voor iedere opdrachtgever maakt het evenement tot een uniek evenement.

 
Persoonlijke vaardigheden

Goede communicatie is één van de sleutels tot een succesvol evenement. Als event manager communiceer je met diverse mensen op allerlei niveaus: van directie tot hoogwaardigheidsbekleders tot freelancers en leveranciers. De kracht van communicatie heeft zowel in de voorbereiding als tijdens de uitvoering van het evenement maar één doel: een succesvol evenement neerzetten. Duidelijke communicatie en respectvol naar een ieder zijn belangrijke persoonlijke vaardigheden van een event manager.

 
Organisatorische vaardigheden

Het organiseren van een evenement vereist een goed georganiseerde evenementen manager die zichzelf in staat kan zetten om prioriteiten te stellen en te multitasken. Je moet immers vaak diverse verantwoordelijkheden tegelijk coördineren en monitoren. Zelfs het beste plannings- of management software kan deze organisatorische vaardigheden niet compenseren. 

 
Team-player spirit

Een evenement creeër je niet alleen. Hiervoor werk ik samen met experts, freelancers en leveranciers uit de evenementenbranche. De event manager is uiteindelijk de eindverantwoordelijke over alle medewerkers van het evenement en draagt het Team-player gevoel over op alle divisies.

 
Flexibel

In de organisatie en uitvoering van een evenement is er vaak niets constant. Alles beweegt en verandert zo snel dat het cruciaal is om flexibel en adaptief te zijn als event manager. Quick-minded en de juiste beslissingen nemen op het moment maakt het vak tot een bijzonder vak. Er is altijd een plan b, c en de rest van het alfabet indien nodig.

 
Geen paniek-instelling

Een evenementen manager kan en mag nooit in paniek raken. Hij is de persoon die alles overziet en de "branden blust" als deze ontstaan. Soms zijn er zaken die je niet kunt controleren of wijzigen, zoals: een spreker staat vast in de file, vrijwilligers verlaten het evenement tijdens hun dienst, de DJ-apparatuur stopt ermee. Om heel eerlijk te zijn heb ik dit allemaal wel eens meegemaakt, maar is niet onvoorkomenlijk. De kracht van een evenementen manager voor een goed verloop van het evenement is altijd 1,5 uur vooruit denken tijdens het event, alle sprekers en of artiesten twee uur voor optreden nabellen, het verkeer en het openbaar vervoer monitoren in geval van files en extra apparatuur meenemen indien geval van een storing. Ik plan altijd voor het beste uitgangspunt, maar ben voorbereid voor de grootste verassingen.

 

Event Manager in de media

Event Manager = beroep van de maand bij de www.NationaleBeroepengids.nl. En daarom mocht ik 10 vragen beantwoorden in een kort interview. Het interview lees je hier: http://www.nationaleberoepengids.nl/interview/58-Event%20Manager

Erik Meijers (33) is Event Manager.         

 

Waarom ben jij Event Manager geworden?

“De diversiteit van de evenementen heeft mij altijd aangesproken. Geen event is hetzelfde!” 

 

Welke opleiding heb je gevolgd om Event Manager te worden?

“Media en Entertainment Management aan de Hoge School INHOLLAND Haarlem. Ik heb de studie gevolgd in het eerste officiële jaar van de (toen) nieuwe opleiding.”

 

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?

“Als event manager heb je kantoordagen waarin je de voorbereidingen doet voor de aankomende evenementen of productie-opdrachten. Daarnaast ben ik veel op locatie te vinden tijdens de bouwdagen en showdagen. Geen werkdag is hetzelfde!”

 

Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?

“Productief, ondernemend, doelgericht en creatief.” 

 

Wat is de grootste uitdaging in je werk?

“Ervoor zorgen dat het creatief concept wordt ontwikkeld en uitgevoerd tot een echt evenement.” 

 

Wat geeft jouw baan de meeste voldoening?

”Verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van creatieve concepten en deze tot uitvoering brengen. Het blijft altijd weer spectaculair om unieke ideeën werkelijkheid te zien worden.” 

 

Wat zijn de minder leuke kanten van je baan?

“Die zijn er naar mijn mening eigenlijk niet. Elke facet van dit beroep spreekt mij aan.” 

 

“Het blijft altijd weer spectaculair om unieke ideeën werkelijkheid te zien worden”

 

Wat zou je doen als je geen Event Manager zou zijn?

“Ik denk dat ik dan een werkplaats zou hebben voor het ontwerpen en bouwen van objecten, meubels, technische apparaten of creatieve projecten.”

 

Wat was je droombaan als kind?

“Vroeger wilde ik altijd iets doen in de muziek. Niet zozeer als artiest, maar wel bijvoorbeeld als A&R manager voor een grote platenmaatschappij.” 

 

Hoe zie je de toekomst van Event Manager?

“Ik verwacht dat de rol van Event Manager niet veel zal veranderen ten opzichte van nu. Het lijkt vaak gemakkelijk om een event te organiseren, maar er komt veel kijken bij de organisatie van een succesvol evenement. Door de snelle ontwikkelingen van techniek, apps, software en toegankelijkheid tot Social Media en YouTube, is het een waar vak om gasten en bezoekers te verrassen met nieuwe acts, een boodschap over te brengen of een spectaculair bedrijfsfeest te verzorgen. Als Event Manager is het belangrijk om op de hoogte te blijven van alle nieuwe ontwikkelingen en deze om te zetten naar een concept.”

 

“Door de snelle ontwikkelingen van techniek, apps, software en toegankelijkheid tot Social Media en YouTube, is het een waar vak om gasten en bezoekers te verrassen met nieuwe acts”

 

Welk advies zou jij mensen die Event Manager willen worden geven?

“Probeer vooral tijdens je studie bij zoveel mogelijk bedrijven stage te lopen, of werk mee op een event of festival. Als Event Manager wordt er veel van je kennis gevraagd. Denk aan technische kennis, organisatorische kennis, creativiteit, productie, ontwerp, creatie, marketing… Begin dus vroegtijdig met ervaring op te doen bij bedrijven in de evenementenbranche. Of doe vrijwilligerswerk op bijvoorbeeld een festival.”

 

Over Erik Meijers

“Erik Meijers is gespecialiseerd in de realisatie van evenementen in de ruimste zin. Viert u binnenkort uw verjaardag of zakelijk jubileum en wilt u uw gasten verrassen met een bijzondere dag of avond? Bent u op zoek naar een uniek concept voor de lancering van een nieuw product of opening van een nieuw pand? Wilt u uw marketingvisie omzetten in een event? Ik bied u een compleet aanbod van concept tot de daadwerkelijke uitvoering. 

 

Experience is the knowledge or mastery of an event or subject gained through involvement in or exposure to it!